Cyrille Scheepers

“Het iXperium Health is een hele fijne plek, de sfeer van collegialiteit en de samenwerking met studenten is ongekend”  

Cyrille Scheepers werkt bij de HAN als docent audiovisuele vorming en beeldende vorming. Hij geeft les aan studenten, sinds kort ook in het iXperium Health. Cyrille is zijn hele leven al een groot science fiction fan geweest. Als kind was hij niet bezig met voetbal of hutten bouwen, maar genoot hij van intergalactische oorlogen in zijn favoriete science fiction verhalen. Zijn afstudeerproject op de Kunstacademie was een levensgrote robot van keramiek. In de kunst die Cyrille maakt spelen de raakvlakken van robots en technologie regelmatig een rol. Cyrille is niet alleen fan van robots en science fiction, maar ook van het bewerken van beeld en geluid tot film. Nu roept iXperium Health bij Cyrille net zoveel enthousiasme op als toen hij in 1999 voor het eerst video-editing en Photoshop ontdekte op de computer. “Het voelde geweldig dat je videos kon bewerken vanuit huis, ook al deed je computer er de hele nacht over. Dat enthousiasme voel ik nu ook bij de apparatuur en de mogelijkheden van het iXperium Health. Het is een soort kinderlijk gevoel van ‘wat cool’.” Zo vindt Cyrille het geweldig om met de 3D printer, zijn favoriete gadget van het iXperium, prints te maken. “Er is sprake van een intrinsieke motivatie.” Cyrille is bezig met het vergroten van zijn kennis en vaardigheden op het gebied van technologie, zo heeft hij onlangs geleerd om virtual reality omgevingen in Adobe Premiere te bewerken. Het enthousiasme dat Cyrille voelt voor het iXperium Health ziet hij ook terug bij veel studenten. “Sommige studenten zullen hier de basis leggen voor de rest van hun opleiding.”

Cyrille heeft een duidelijke toekomstvisie voor het iXperium Health: “Het iXperium Health moet de komende maanden gaan uitbouwen en toegankelijker worden. Het samen met studenten ontdekken van de mogelijkheden van robots als bijvoorbeeld Pepper is erg leuk. Maar nog te vaak werken dingen nog niet naar behoren.” Cyrille is met name benieuwd naar wat de technologie uit het iXperium Health kan betekenen voor de welzijnszorg. “Voor de medische zorg is al veel ontwikkeld en wordt er veel gedaan, maar voor de welzijnszorg staat technologie nog in de kinderschoenen.” Ook buiten de zorg ziet Cyrille veel mogelijkheden voor technologie. Hij vindt het belangrijk dat iedereen kennis kan maken met technologie. Dit kan behaald worden door een 3D printer in een wijk- of jeugdcentrum neer te zetten. “Als je mensen vrijlaat om dingen te laten printen gaan ze wel aan de slag.”

De komende maanden gaat Cyrille bezig met het stroomlijnen van het onderwijs in het iXperium en het overige gebruik van het iXperium. “Het iXperium moet groeien, er moeten meer mogelijkheden komen voor mensen om er aan de slag te gaan. Het iXperium moet geen uniek plekje zijn, maar moet midden in het onderwijs komen te staan.” De lessen sociale technologie die nu worden gegeven in het iXperium zijn een eerste stap naar dit ideaalbeeld en grootschalige samenwerking met het werkveld is een tweede. Cyrille is blij met de grote vrijheid die hij bij het iXperium Health heeft om software te gebruiken en ermee te experimenteren. Dit is echter niet het enige wat het iXperium Health zo uniek maakt: “Het iXperium Health is een hele fijne plek, de sfeer van collegialiteit en de samenwerking met studenten is ongekend voor dit instituut. Als we dit zo kunnen blijven doen hebben we echt iets bijzonders.”