Ralf Glaudemans

“Het iXperium Health is een grote speeltuin voor mij.”

Ralf is technisch beheerder van het iXperium Health. Hij werkte vijf jaar voor het iXperium Educatie en is sinds de oprichting bij het iXperium Health betrokken. Ralf is verantwoordelijk voor het ict beheer van het iXperium en is de praktijk ook veel bezig met de logistiek en de planning van de activiteiten in het iXperium Health. Hij signaleert daarnaast wat er speelt binnen het iXperium Health en verbindt waar nodig partijen van binnen en buiten de HAN met elkaar.

Toen Ralf vijf jaar geleden hoorde over de oprichting van het iXperium Educatie in Nijmegen was hij zo enthousiast dat hij meteen solliciteerde. “Het werken bij het iXperium leek me heel interessant. Ik ben mijn hele leven al een behoorlijke techneut. In mijn vorige leven, voor de HAN, ben ik toerend geluidstechnicus geweest. Ik ben niet zozeer van de techniek om de techniek, maar van de techniek als middel. De schakel tussen het werken met mensen en techniek bevalt me goed.” Ralfs interesse in technologie is vooral gericht op zijn werk. “Ik ben zo lang fulltime met techniek bezig geweest, dat het in mijn privé leven niet zo’n grote rol speelt. Ik heb bijvoorbeeld al 15 jaar geen televisie. Ter ontspanning luister ik liever naar muziek dan dat ik tv ga kijken.”

Ralf vindt het uitdagend om de nieuwste technieken te onderzoeken in het iXperium Health en daarmee mensen te kunnen helpen en inspireren. Die uitdaging zit hem volgens Ralf in het zoeken van wegen en manieren om dingen voor elkaar te krijgen, vooral bij het opzetten van een initiatief als het iXperium. “Het iXperium Health is een grote speeltuin voor mij. Ik zie het als een oneindig web van mogelijkheden.”

De grootste uitdaging voor het iXperium Health is volgens Ralf de bewustwording van de cyberspace. De bewustwording van de digitale wereld, het technische deel van ons bestaan. Ralf ziet het iXperium als een gids in deze bewustwording. Op technologisch gebied noemt Ralf veel ontwikkelingen waar het iXperium Health mee aan de slag kan. “De ontwikkeling van robots, VR en AR, the internet of things. In zekere zin zijn we met alles ook wel bezig.” Het meest interessant vindt Ralf de nieuwe generatie VR-brillen. Zo gaat hij de HTC Pro en waarschijnlijk ook de nieuwste Pimax VR brillen bestellen. Deze brillen hebben niet alleen een hogere resolutie, maar ook een zicht van 200 graden (in plaats van 110 graden bij oudere versies). In de toekomst ziet Ralf voor het iXperium Health ook mogelijkheden weggelegd in quantum computing en de blockchain.

De rol van technologie in het onderwijs is voor Ralf vanzelfsprekend. “Bestaat er onderwijs zonder technologie? Net als in de rest van de maatschappij, is technologie een integraal onderdeel van het onderwijs.” Het ideale iXperium Health is volgens Ralf een ontspannen en welkome ontmoetingsplaats met zo min mogelijk drempels. Een ruimte waar veel ruimte is om te experimenteren en uit te wisselen. Ook is er meer integratie met andere dienstverlening van de HAN (zoals uitlening van audiovisueel materiaal). “Een geïntegreerd en open geheel.” Het ideale iXperium Health zou ook bekender zijn dan nu het geval is: “Veel mensen weten nog niet dat het iXperium er is. Dat ligt voor een deel aan de enorme omvang en vertaktheid van de HAN en voor een deel aan de overvolle hoofden en agenda’s van mensen. Dus, spread the word!” De komende tijd gaat Ralf vooral door met wat hij al aan het doen is. “Het is belangrijk dat zowel het iXperium als ikzelf me blijf ontwikkelen.”