Als je de reanimatie-training in VR doet gebruik je wel een echte reanimatie-pop en een bijbehorende automatische externe defibrillator (AED). De VR-toepassing geeft je aanwijzingen over de reanimatie. Je krijgt bij de training ook meteen terugkoppeling of je de reanimatie goed doet. Je weet bijvoorbeeld of je in het juiste ritme de hartmassage doet. De AED geeft ook instructie. Sinds kort is er een nieuw karakter toegevoegd aan de toepassing en kun je ook een virtueel karakter de AED laten halen en vragen om een ambulance te bellen, net zoals dat in het echt gaat.
Op dit moment zetten we de Virtual Life Support in bij het praktijkhuis van de opleidingen van Verpleegkunde en bij inspiratiesessies in iXperium Health. Studenten en medewerkers van de HAN kunnen deze toepassing via onze app ook lenen om te gebruiken bij een college, stage of afstudeeropdracht. Werk of studeer je niet bij de HAN en ben je nieuwsgierig naar deze toepassing dan kun je altijd een keer (op afspraak) langskomen op locatie in Nijmegen.
Resi Swinkels, instructeur bij iXperium Health en docent voor het praktijkonderwijs van Verpleegkunde: “We kijken met ambassadeurs van de opleidingen hoe we studenten zelfstandig met deze toepassing kunnen laten werken. Docenten die Virtual Life Support hebben gebruikt geven aan dat het fijn is dat je met deze toepassing individueel kunt oefenen. En het is mooi dat je door de interactie met de virtuele personen een meer realistische situatie hebt waardoor de ervaring ook meer impact heeft. Het beademen is nog wel lastig omdat de bril dan in de weg zit, dus daarin is nog wel verbetering mogelijk. We zetten Virtual Life Support nu ook in bij open dagen en dan zie je dat aankomend studenten enthousiast zijn over deze manier van reanimatie-training. Ze vinden het vooral heel leuk dat het heel ‘echt’ lijkt en zitten dan ook helemaal in hun rol. Daarnaast doen we binnenkort een pilot bij de BHV-trainingen van de HAN om te kijken hoe we deze toepassing kunnen inzetten bij de trainingen voor medewerkers. “