Terugblik masterclass Digitale geletterdheid

Dinsdagmiddag 19 maart stond in het teken van de masterclass Digitale geletterdheid. Een brede groep van 50 geïnteresseerden heeft deze middag kennisgemaakt met digitale geletterdheid in allerlei vormen en ging enthousiast weer naar huis. Hier lees je een terugblik op de middag.

Keynote Gäby van der Linde

Gäby was deze middag gastspreker vanuit SLO en nam ons mee in de nieuwste ontwikkelen rondom de (concept)kerndoelen digitale geletterdheid (DG). Een terugblik van Gäby: “Ik hoop dat de deelnemers een klein beetje een inkijk hebben gekregen over hoe het proces van ontwikkelen van de (concept)kerndoelen DG is geweest en wat het resultaat nu uiteindelijk is.

Dat men ziet dat ondanks dat het nu nog niet in een wettelijk kader zit, de noodzaak om met DG aan de slag te gaan in het onderwijs, wel noodzakelijk is. We willen uiteindelijk dat kinderen digitaal vaardig en mediawijs/mediabewust van school gaan. Daar kunnen we niet mee wachten totdat er een wettelijk kader is.

Daarom is het goed dat er vanuit OCW een Masterplan basisvaardigheden is, waar ook DG een plek heeft gekregen. Vanuit SLO worden hier ook producten en diensten voor ontwikkeld. Daar proberen we ook de concept-kerndoelen in mee te nemen. Dat maakt dat scholen nu al DG een plek kunnen geven in het schoolcurriculum en daarmee dus ook al kleine stapjes kunnen zetten.”

Wil je de presentatie nog eens terugkijken of meer informatie over de (concept)kerndoelen DG, bekijk ze hier:

Workshop weefgetouw

Scholen staan voor de uitdaging om digitale geletterdheid op een doordachte manier te integreren in hun curriculum. Het weefgetouw, ontwikkeld door de werkgroep digitale geletterdheid van het iXperium, biedt een waardevol instrument om deze complexe taak aan te pakken. Door middel van het plaatsen van de doelen in het huidige curriculum krijg je als school zicht op het huidige aanbod voor digitale geletterdheid, is het mogelijk om ambities te identificeren en een doorlopende leerlijn te ontwikkelen. De deelnemers van de workshop bevestigden dat het weefgetouw niet alleen inzicht biedt in de stand van zaken, maar ook bijdraagt aan het bewustzijn en begrip van leraren over digitale geletterdheid in hun school. Ze gaven ook aan dat het wenselijk is om de tool door te ontwikkelen zodat in- en uitzoomen van doel naar curriculum makkelijker wordt. Daar gaan we dus, samen met geïnteresseerde schoolbesturen mee aan de slag. Een voorbeeld van zo’n weefgetouw vind je hier.

Workshop visiespel

In de goed bezochte workshop over visie maakten de deelnemers kennis met het traject Fast-forward visie op leren en lesgeven met/over ict. Op basis van stellingen gaat een team hiermee aan de slag met uitspraken die wel of niet bij de schoolvisie passen. Met AI kan hiermee snel een eerste versie van een visie worden beschreven die past bij het team, de school en de visie op leren. Dit levert handvatten op voor het maken van keuzes rondom digitale geletterdheid, methodes, aanschaf van apps en hardware. Geïnteresseerd in het visiespel? Neem contact met ons op via arnhem@ixperium.nl.

Workshop lesgeven met ict

In de workshop lesgeven met ict gingen de deelnemers gelijk aan de slag hoe digitale geletterdheid toe te passen in de praktijk. In de ruimte stonden verschillende thema’s centraal, zoals mediawijsheid, open leermateriaal en programmeren. Aan de hand van de verschillende thema’s ontstonden mooie gesprekken en ideeën over hoe de nieuwe kerndoelen te implementeren zijn in het onderwijs en welke applicaties makkelijk te integreren zijn in het huidige aanbod. Klik hier voor de presentatie met thema’s, een aantal voorbeelden en wat achtergrondinformatie en vragen om over na te denken.

Vooruitblik masterclass Ontdekkingstocht digitale vaardigheden 23 april

Volgende week, op dinsdag 23 april, vindt er opnieuw een masterclass plaats over leren en lesgeven met ict, namelijk de masterclass Ontdekkingstocht digitale vaardigheden. In deze masterclass staan de competentieprofielen digitale vaardigheden centraal die in het onderwijs van belang zijn. Je kunt je voor deze masterclass nog aanmelden via deze link.