Het lijkt wel of heel onderwijsminnend Nederland aan het maken is geslagen! De afgelopen weken hebben we behoorlijk in onze behoefte tot creatie kunnen voldoen.
Naast de onderwijsdag van Arnhem Innovate die in het teken stond van maakonderwijs, de Make-IT Tuesdays, het ‘klooien’ met de crusher extruder, de programma’s in onze iXspace Arnhem en iXspace Nijmegen en alle andere spannende plannen van de iXperiums rondom de maakbeweging zijn we op vrijdag 28 september met een gevarieerde groep mensen naar de Fablearn conferentie en makerfaire in Eindhoven geweest.
Dynamische start
Voor de mensen uit Arnhem startte de dag al dynamisch; studenten van de HAN Pabo, studenten van Artez en medewerkers van het iXperium namen kinderen van diverse Arnhemse scholen mee naar Eindhoven. De kinderen, die op school en in het iXperium gewerkt hadden aan onderdelen voor en grote Rube Goldberg machine (zie eerdere blog) mochten mee naar de faire om daar hun werk te showen en, onder begeleiding van studenten, zelf vanalles te gaan maken.
Nieuwe materiaaltoepassingen
Annelies Wiggers, programmamanager van iXperium Arnhem schreef daar in haar blog het volgende over: “Ik zag die kinderen bezig op de faire en kreeg zelf ook echt zin om aan de slag te gaan; een bibberbeest te maken. Het nodigt uit om uit te proberen, ook al weet je niet precies hoe het werkt. Het willen kunnen, soms omdat het gewoon leuk is en soms met een hoger doel. Ik sta ook aan als ik zie met welke materialen er gewerkt wordt. Vaak materialen die als je er anders naar kijkt opeens een nieuwe toepassing zijn; een nieuwe grondstof i.p.v. afval. Papier waar je uiteindelijk mee kunt 3D printen!”
Aansprekende keynotes
Naast de activiteiten die er op de faire te doen waren, kon men ook gebruik maken van een aantal keynotes, breakoutsessies, masterclasses en paperpresentaties. Onderzoeker Pierre Gorissen, die namens het iXperium Centre of Expertise Leren met ict een paper presenteerde schrijft daarover op zijn blog.
Onderzoeker Marjoke Bakker was o.a. bij een presentatie door Rolf Hut van de TU in Delft. Rolf geeft maakonderwijs in een vak voor eerstejaars natuurkundestudenten: ‘design engineering voor fysici’. Hij gaf de aanwezigen beelden bij hoe hij maakonderwijs ziet.