In mei/juni 2020 heeft uitgeverij Zwijsen een nieuwe serie boeken rond ict-geletterdheid uitgebracht. Op dit moment bestaat de serie uit acht boeken gericht op lezers met AVI-niveau 5-6. Het is een interessante aanpak: actuele onderwerpen in leesboekvorm. Elk boek is geschreven door een andere auteur.
We wilden weten of dit een serie is die we scholen en ouders kunnen aanbevelen. Daarom hebben we de boeken aangeschaft en een aantal van onze thuiswerkende onderzoekers (deels met kinderen in de leeftijd van de doelgroep) een boek uit de serie gestuurd met de vraag het te lezen en een korte indruk te schrijven.
Elke onderzoeker heeft één boek gelezen, de hieronder beschreven indrukken zijn individueel, soms wat langer of juist compacter.
Conclusie
Hoewel er in de persoonlijke indrukken van de onderzoekers ook soms een kritische noot is te lezen, is de conclusie duidelijk: de uitgever is er in geslaagd om een serie boeken uit te brengen die we zeker durven aan te bevelen. Het zijn lezenswaardige verhalen én ze kunnen dienen als startpunt voor een gesprek met leerlingen of met je kind over verschillende onderwerpen rond ict-geletterdheid. Het zijn geen “hier lees maar, dan weet je alles” handboeken (als die al bestaan). Het zijn boeken om samen met je kind te lezen en er dan over te praten, of om met de klas te lezen en dan gezamenlijk het gesprek over aan te gaan. De verhalen zijn geschreven voor de kinderen, maar ook voor ouders en leraren leuk om te lezen.
De boeken kosten ongeveer 12-14 euro per stuk en zijn te bestellen via Zwijsen en verschillende (online) boekhandels. Voor de duidelijkheid: dit was/is geen gesponsorde actie vanuit de uitgever, we hebben de boeken zelf aangeschaft en betaald.
Met medewerking van…
Met medewerking van Marjoke Bakker, Nieske Coetsier, Anne Horvers, Rianne Kooi, Bas Kurver, Anne-Marieke van Loon, Carolien van Rens en natuurlijk Tjebbe, Joep, Bente en Hugo.
De verhalen over de boeken
Klik hieronder op de titel van het boek om de reactie erover te lezen: