Tips en tools voor afscheid van groep 8

Nu de scholen weer gedeeltelijk open mogen, is er flink nagedacht over hoe het onderwijs in de komende periode vormgegeven kan worden. Leerkrachten van de groepen 8 zijn daarnaast ook bezig met de vraag hoe ze straks de afscheid van groep 8 kunnen vormgeven. Mag er straks publiek komen? Hoe kunnen we het hele stuk oefenen met de helft van de kinderen? Hoe kunnen we dit afscheid gedenkwaardig maken?

Er zijn verschillende mogelijkheden om het afscheid van groep 8 vorm te geven. Denk aan een musical (via film of livestream), een herinneringsfilm (bv. achterwerk in de kast) of een (thuis) pubquiz met leerlingen en hun ouders. Laat de leerlingen ook eens nadenken over hun afscheid, misschien dat zij met briljante ideeën komen.

Op iXperiumplus.nl hebben we diverse instructieboekjes en -kaarten verzameld die je hierbij kunnen helpen. Daarnaast kunnen de mediamentoren van het iXperium Nijmegen ondersteunen bij al je vragen. Hieronder gaan we in op het maken van een film van de muscial.

Film maken van je musical

Je kunt de scènes van je musical opnemen met een camera of tablet. Daarna monteer je ze in de goede volgorde tot een film. Er zijn leerlingen die liever achter de camera staan of die graag het montagewerk op zich nemen. Gebruik de talenten en interesses van je leerlingen, zo wordt het een project van de hele groep. Als de film klaar is, kan je het verspreiden onder je leerlingen.

Tips

 • Je hoeft de scènes niet in de juiste volgorde op te nemen.
 • Gebruik een statief of een stabiele ondergrond tijdens het opnemen.
 • Gebruik een green screen om achtergronden toe te voegen.
 • Bewaar de bloopers, deze zijn leuk om toe te voegen aan het eind van de film.
 • Bedenk of je een podium gebruikt of dat je ook op andere locaties wilt filmen.
 • Afwisseling in soort scènes: bv live-action afgewisseld met een stukje in stop motion.
 • Voeg geluidseffecten toe.
 • Maak gebruik van een voice-over om het verhaal te verduidelijken.

De film monteren

Een van de makkelijkste tools om een film te monteren is iMovie (voor iPad of MacBook). Dit programma is gratis te downloaden op alle apparaten van Apple. Je voegt al je materiaal toe en zet de scènes in de goede volgorde achter elkaar. Je kunt scènes makkelijk bijsnijden en aan elkaar monteren. Ook titels, aftiteling en overgangen tussen scènes zijn eenvoudig toe te voegen. Je vindt een instructieboekje voor iMovie op iXperiumplus.nl.

Er zijn online diverse andere (gratis) tools voor het monteren van je film. Het is belangrijk om vantevoren te bekijken of er beperkingen zijn wat betreft lengte of kwaliteit. Voorbeelden van andere tools:

Trailer maken, filmposter en livestream

Voor het project kan je nog allerlei andere activiteiten bij bedenken. Maak een trailer van je film bijvoorbeeld. Met een trailer kun je mensen nieuwsgierig maken naar jullie musical of film. Je kunt het ook gebruiken als aankondiging of uitnodiging. Binnen iMovie kun je kiezen voor het maken van een trailer. Je kiest een sjabloon dat past bij je musical of film. Voeg eenvoudig foto’s en korte filmpjes toe en pas de teksten aan. Je vindt een instructieboekje op iXperiumplus.nl.

Met Canva kunnen leerlingen een gratis account aanmaken en zelf een mooie filmposter maken. Deze poster kun je printen of digitaal versturen en als aankondiging gebruiken. Je vindt de instructiekaart op iXperiumplus.nl.

Je kunt een livestreamkanaal via een verborgen kanaal op YouTube aanmaken. Het is een verborgen kanaal waardoor alleen genodigden de livestream kunnen bijwonen. Tips:

 • Denk vooral goed na over de privacy van je leerlingen en overleg met je directeur wat jullie school wel/niet toestaat.
 • Vraag vooraf toestemming aan de ouders/verzorgers ivm de AVG voor het uitzenden van een livestream.
 • Zet de camera op een statief als je filmt, dit zorgt voor een stabiel beeld, zonder trillingen.
 • Neem de musical ook op. Stel dat de livestream wegvalt of er problemen zijn met internet, dan heb je altijd een opgenomen versie om onder de leerlingen te verspreiden.

Meer informatie

Kijk op iXperiumplus.nl voor instructieboekjes en -kaarten voor de eindmuscial. Daar vindt je informatie over de tools en hoe ze werken. Heb je vragen of hulp nodig? Neem contact op met Wouter van den Berg wouter.vandenberg@ixperium.nl of Lysanne Cobussen lysanne.cobussen@ixperium.nl