Virtual Reality inzetten ter afleiding tijdens poliklinische operatie

Kortgeleden waren twee collega’s los van elkaar in het ziekenhuis voor een kleine operatie. En nieuwsgierig als we zijn bij iXperium Health, was dat meteen aanleiding om zelf twee kleine experimenten te doen met de inzet van Virtual Reality ter afleiding tijdens deze poliklinische operaties.

De artsen van beide collega’s hadden nog geen ervaring met de inzet van VR bij een operatie maar werkten graag mee. Ze waren enthousiast, nieuwsgierig naar het effect en stonden open voor het experiment. Collega 1 was enthousiast; door de inzet van de VR had ze geen extra sedatie nodig. De anesthesieassistent had daardoor niet veel te doen, ze hielp wel bij het op- en afzetten van de VR-bril. De VR-bril gaf afleiding en deze collega had beeld en geluid vanuit de VR-bril. Ze kreeg niets mee van de operatie en vond dat ook fijn. De arts had daar bij deze ingreep geen last van.

De voorbereiding

Een experiment doe je om te ervaren en om ervan te leren en er bleek nog genoeg te leren. Het leren begint al voor de operatie: hoe werkt de VR-bril, welke applicaties zijn er en welke zijn geschikt om je af te leiden en om je te ontspannen? Elke bril werkt net even anders en je wil op het moment van de operatie goed weten wat je moet doen. Ook wil je weten wat je van de applicatie kunt verwachten en uitproberen wat op jou een ontspannende werking heeft. De ene collega koos voor de app Tripp, die door visualisaties je aandacht naar je ademhaling brengt, waar je rustig van wordt en blijft. De andere collega koos hier na uitproberen juist niet voor omdat die bewuste ademhaling ervoor zorgt dat de borstkas op en neer beweegt wat niet wenselijk zou zijn voor de ingreep. Deze collega koos voor een serie van ontspannende duikvideo’s.

Nadat beide collega’s in het iXperium hadden geoefend met de bril en de applicatie hadden gekozen bedachten ze ook hoe ze de toepassing op locatie zouden kunnen gebruiken. Omdat onzeker was of het zou lukken om op locatie te verbinden met wifi kozen beiden voor een mobiele hotspot vanuit hun telefoon.

Leerpunten uit het experiment

Met deze zorgvuldige voorbereiding kon het niet misgaan toch? Toch wel. Collega 2 had in de wachtkamer alles gekalibreerd, maar niet bedacht dat de operatie liggend uitgevoerd zou worden en de VR-bril iets anders laat zien als je ligt … En dan zie je alleen maar een sterrenhemel en geen VR-omgeving waar je de applicatie kunt starten. Omdat in dit geval de operatie al was gestart, kon de kalibratie niet opnieuw gebeuren en kon ze de hele VR-applicatie niet gebruiken.

Dat was meteen een les voor de andere collega; die dit direct mee kon nemen in de voorbereidingen. Zij kalibreerde de app wel liggend. Maar ook hier ging niet alles goed. Deze collega gebruikte de app Tripp, maar had hiervan alleen de demoversie die vijftien minuten duurt. De operatie liep echter uit, waardoor tijdens het laatste deel geen VR meer gebruikt kon worden. Dus alvast een tip: zorg voor voldoende VR-materiaal om de operatie en een eventuele uitloop door te kunnen komen.

Niet iedere operatie is geschikt

Overigens viel op dat tijdens de operatie waarbij het VR experiment door de verkeerde kalibratie direct mislukte, de arts continu in afstemming was met de patiënt om te checken of de procedure goed verliep. Het was dus nog maar de vraag of het wel wenselijk zou zijn geweest als de patiënt zich afsluit en “verdwijnt” in de VR-toepassing.

Geslaagd experiment

Dankzij de leerpunten was dit een geslaagd experiment waar we uit eigen ervaring hebben kunnen leren. Een aantal ziekenhuizen zet VR al in bij operaties. We volgen deze ontwikkelingen op de voet, dus je leest hier zeker nog vaker over de inzet van VR bij behandelingen in het ziekenhuis.