Zorg en technologie; een briljante mislukking?

Ervaringsdeskundigheid is van groot belang bij het ontwerpen en toepassen van nieuwe zorgtechnologie. Je hebt niets aan technologische hoogstandjes als cliënten niet begrijpen hoe een apparaat werkt. Maurice Magnée en Rudie van den Heuvel verzorgden op het eerste Health-symposium van de HAN de workshop ‘Zorg en technologie; een briljante mislukking?’.

Technologische innovaties bieden nieuwe kansen in zorg en welzijn. Sociale robots helpen dementerenden al bij dagelijkse activiteiten en virtual reality ondersteunt bij therapie. Maar nieuwe zorgtechnologie kent wel degelijk risico’s, zeker voor kwetsbare mensen. Daarom sluit dit onderwerp goed aan op de focus van Health ‘het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen’.

Volgens projectmanager Maurice Magnée van iXperium Health kan goedbedoelde zorgtechnologie de plank volledig mis slaan door ongewenste effecten waar vooraf geen rekening mee is gehouden. Magnée: ‘Er is een bril voor kinderen met autisme om emoties te herkennen. Maar kinderen willen de bril niet op, omdat daardoor zichtbaar is dat zij een probleem hebben. Ze voelen zich daardoor nog meer gestigmatiseerd.’ Ook wordt bij productontwikkeling vaak een doelgroep vergeten, stelt hij. ‘Ouderen reizen minder met de trein omdat zij niet weten hoe de OV-chipkaart precies werkt. Die zijn vooraf niet goed in het proces betrokken’, aldus Magnée.

Lees het volledige artikel op de site van de HAN.