Challenge “En toen…” vertel je eigen verhaal

Van 30 september tot en met 11 oktober is het kinderboekenweek. Het thema is En toen… Tijdens de Kinderboekenweek gaan we dit jaar terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt.

Kinderen kunnen spannende verhalen lezen over ridders, zich verplaatsen in personages uit andere tijden of van alles te weten komen over bijvoorbeeld de oudheid of dinosauriërs. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Door het lezen van boeken kun je andere tijden ontdekken.

Maar hoe leuk is het om leerlingen ook zelf verhalen te laten maken of illustreren. En tegenwoordig heb je heel veel tools, apps en media om jou als leraar of je leerlingen daarbij de helpen. Onze mediamentoren hebben een paar tips voor jullie verzameld. We dagen jullie uit om de komende 11 dagen zelf verhalen te maken en vorm te geven. Delen jullie de verhalen van jullie leerlingen met ons?

Tips van onze mediamentoren

Met stopmotion kun je leuke filmpjes maken. En verhalen vertellen. Een green screen plus app geeft je de mogelijkheid om jezelf in een andere omgeving te fotograferen of filmen. Met Puppet Pals maak je zelf makkelijk animaties. Tttontastic geeft je de mogelijkheid om zelf personages te maken, scenes en zo korte of lange films op te nemen. Met Comicbook maak je van eigen foto’s of afbeeldingen leuke cartoons of een eigen strip. Met BookCreator maak je snel en makkelijk een eigen e-book en kun je deze ook makkelijk delen met anderen. Je kunt zelfs plaatjes, film en geluid toevoegen. Voor jong kinderen is SockPuppets een leuke app. Je kunt je eigen verhaal opnemen en scene kiezen. De sockpuppet vertelt jouw verhaal.
in iXperium Arnhem en Nijmegen hebben we ook een Verderkijkdoos. Met deze doos kun je beelden van een iPad combineren met fysieke objecten die je in de doos zet. Met je tablet of iPhone maak je makkelijk een foto of film. Leerlingen kunnen prachtige verhalen vertellen met deze tool.

Vraag hulp of kom naar het iXperium

Denk je nou als leraar poeh dat is wel veel maar waar moet ik dan beginnen? Overleg dan met onze mediamentoren, ze helpen je graag. Of doe bij voorbeeld een keer met je leerlingen het arrangement ‘Word een foto en filmster” in Arnhem of Kids en Clips @ school van iXperium Nijmegen. https://www.ixperium.nl/ixperiums/programma/kids-en-clips-school/
https://www.ixperium.nl/ixperiums/programma/foto-en-film/

Maar sommige dingen kun je ook zelf leren, online. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze instructie die Bente maakte met een van onze mediamentoren. Ze legt je stap voor stap uit hoe je een verhaal kunt voorlezen en opnemen in powerpoint. Vervolgens kun je het verhaal delen met je leerlingen. Zo horen ze ook als je niet in de buurt bent de stem van de juf of meester en kunnen ze het verhaal net zo vaak luisteren als ze willen. Hoe leuk is dat. Als je nieuwsgierig bent wat een app kan zoek voorbeelden op internet en laat je inspireren. Van veel apps zijn online instructies te vinden. En als je er niet uit komt dan helpen we je graag.

En oja, wist je dat als leerlingen lid zijn van de bieb dat ze dan via Yoleo gratis digitale boeken kunnen downloaden? Genoeg inspiratie dus.

En toen … de challenge

We dagen jullie uit om de mooiste verhalen van jullie leerlingen met ons te delen. Welke leraar of welke klas maakt het leukste, spannendste, grappigste of ontroerendste verhaal? Maak je een ebook, een strip of een voorleesverhaal? Maakt de klas een speelfilm, een eigen sprookje of roman? Haal je playmobilfiguren uit de kast en zet ze in het decor van de renaissance op, laat leerlingen al hun dino’s meenemen, bouw een piramide of vertel het verhaal van sneeuwwitje in eigen beelden. Of programmeer met een microbit je eigen ridderrobot of een zingende draak. Bedenk hoe The voice kids er uit zou hebben gezien in tijden van de Romeinen. Of wie vertelt het mooiste moderne sprookje? Alles mag.

We kijken uit naar jullie verhalen!

Met dank aan de tips van Mediamentoren Sjaak, Joost en Itske!