iXspace Arnhem

De iXspace is een ontdekplek voor maakonderwijs met ict. Bij maakonderwijs gaan jonge mensen in een informele setting experimenteren met ambachtelijke en moderne digitale technologieën met als doel het ontwikkelen van innovatieve ideeën en producten.

Maakonderwijs met ict

Maakonderwijs is een wereldwijde onderwijstrend die aansluit bij het STEAM onderwijs: Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics zijn vakgebieden die van nature met elkaar verbonden zijn en het onderwijs profiteert dan ook van een moderne, interdisciplinaire aanpak. Bij maakonderwijs staan betekenisvol leren, leren door maken en multidisciplinair werken en leren centraal. In de iXspace gebruiken we hulpmiddelen als 3D-printers, laserprinters, elektronica, ict componenten, laptops, stoffen, papier en verf. We enthousiasmeren leraren, lerarenopleiders en studenten voor maakonderwijs met ict en stimuleren ze op basis hiervan om uitdagend onderwijs te ontwerpen. Samen met de onderzoekers van het iXperium/CoE wordt de bijdrage van maakonderwijs met ict aan de ict-geletterdheid  van leerlingen  onderzocht, onder andere in het NRO onderzoeksproject maakonderwijs.

Make IT Tuesday

Elke eerste dinsdag van de maand organiseren we in de iXspace van iXperium Arnhem de Make IT Tuesday. Van 15:30 tot 18:30 is er een vrije inloop van de iXspace. Geïnteresseerden kunnen in de iXspace terecht om aan projecten te werken. Vaak is er minimaal één onderwerp dat door iemand voorbereid is, zoals het werken met de snijplotter of met de microbit, maar iedereen is in principe vrij om aan eigen projecten te werken. Het doel is om in een informele setting van elkaar te (kunnen) leren over maakonderwijs. Daarbij gaat het om praktische vaardigheden, maar ook het uitwisselen van ideeën en initiatieven. In de agenda  kun je zien wanneer de volgende Make IT Tuesday is.

Aan de slag in de iXspace

Ben je nieuwsgierig naar maakonderwijs met ict? Kijk dan samen met een mediamentor naar een passende activiteit in de iXspace. Met ondersteuning van een mediamentor en een beheerder bedenk je een activiteit voor je klas, kom je met je klas naar iXspace en voer je de activiteit uit. Wil je eerst de stappen van ontwerpend leren zelf verkennen dan kan dat ook. Je kunt dan bijvoorbeeld met je team komen om ontwerpend leren zelf te ervaren en te verkennen hoe je het kunt inzetten op je eigen school.

De iXspace is beschikbaar als het iXperium open is. De ruimte kan gereserveerd worden, maar ook dan is er in principe inloop mogelijk. Om de iXspace te gebruiken kun je contact opnemen met het iXperium Arnhem.