iXspace Nijmegen

De iXspace is een ontdekplek voor maakonderwijs met ict. Bij maakonderwijs experimenteren jonge mensen in een informele setting met ambachtelijke en moderne digitale technologieën met als doel het ontwikkelen van innovatieve ideeën en producten.

Maakonderwijs met ict

Maakonderwijs is een wereldwijde onderwijstrend die aansluit bij het STEAM onderwijs: Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. Dit zijn vakgebieden die van nature met elkaar verbonden zijn en het onderwijs profiteert dan ook van een moderne, interdisciplinaire aanpak. Bij maakonderwijs staan betekenisvol leren, leren door maken en multidisciplinair werken en leren centraal. 

In de iXspace gebruiken we hulpmiddelen als 3D-printers, laserprinters, elektronica, ict componenten, laptops, stoffen, papier en verf. We enthousiasmeren leraren, lerarenopleiders en studenten voor maakonderwijs met ict en stimuleren ze op basis hiervan om uitdagend onderwijs te ontwerpen. Samen met de onderzoekers van het iXperium/CoE wordt de bijdrage van maakonderwijs met ict aan de ict-geletterdheid  van leerlingen  onderzocht, onder andere in het NRO onderzoeksproject maakonderwijs .

Aan de slag in de iXspace

Ben je nieuwsgierig naar maakonderwijs met ict? Kijk dan samen met een mediamentor naar een passende activiteit in de iXspace. Met ondersteuning van een mediamentor en een beheerder bedenk je een activiteit voor je klas, kom je met je klas naar iXspace en voer je de activiteit uit. Wil je eerst de stappen van ontwerpend leren zelf verkennen dan kan dat ook. Je kunt dan bijvoorbeeld met je team komen om ontwerpend leren zelf te ervaren en te verkennen hoe je het kunt inzetten op je eigen school.

De iXspace is beschikbaar als het iXperium open is. De ruimte kan gereserveerd worden, maar ook dan is er in principe inloop mogelijk. Om de iXspace te gebruiken neem contact op met het iXperium Nijmegen of vul het aanmeldformulier in.

Vanaf het schooljaar 2018-2019 kun je tevens het arrangement Maak het nou! in de iXspace volgen. In dit arrangement gaan de leerlingen en leerkracht vanuit een verhaal opzoek naar innovatieve oplossingen voor diverse uitdagingen.