Visie op Leren en lesgeven met ICT

Niemand kan voorspellen hoe digitalisering over tien jaar het leven zal hebben veranderd, maar we weten wel zeker dat digitalisering een grote impact zal hebben en onze toekomst op technologie gedreven zal zijn. Dit heeft ook gevolgen voor het onderwijs.

Kids en Clips, @school

Kids en Clips

Dit arrangement laat zien hoe lesinhoud, van bijvoorbeeld rekenen of aardrijkskunde, via film of stopmotion aangeboden kan worden.

Hoe presenteer jij?

Een presentatie maken in PowerPoint? Dat kan ook met andere tools. Denk bijvoorbeeld aan een digitaal boek, een (interactieve) poster of een informatiefilmpje.

De Proeverij

In deze proeverij ervaar je als leerkracht een mix van allerlei verschillende ICT-toepassingen voor je groep. Wij zorgen dat je verschillende smaken kunt proeven en ervaren. Aan de hand van de eigen leervraag krijg je een menu voorgeschoteld waarin verschillende aspecten van leren en lesgeven met ICT aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan presenteren, programmeren, ontwerpen, mindmappen, film, foto’s en collages.

Kids en Clips, @school

De Kleine Kunstenaar

In dit arrangement ervaar je als leraar hoe kinderen aan de slag gaan met de verschillende vormen van kunst in combinatie met ict. De creativiteit van de kinderen staat deze ochtend centraal.

hal-gatewood-484652-unsplash

De Kleine Avonturier

Met spelen leren kleuters de wereld om hen heen begrijpen. Door hun nieuwsgierigheid is elke dag een groot avontuur. Hun leergierigheid laat ze ontdekken door te voelen, te ervaren, te herhalen en alles zelf te doen. ICT kan hier aan bijdragen, niet door kinderen alleen achter een scherm te zetten, maar door ze juist handelend bezig te laten zijn.

Programmeren en Robotica

Eén van de taken van het onderwijs is om leerlingen voor te bereiden op hun toekomst. Dit kan door leerlingen te laten werken aan Computational Thinking. Wanneer leerlingen aan de slag gaan met programmeren, zetten ze diverse vaardigheden in, zoals probleem oplossen, kritisch denken en samenwerken. Wat betekent dit voor jouw rol als leerkracht? Hoe bied je dit aan?

ICTaal

Leerlingen van nu zijn anders ‘geletterd’ dan leerlingen van twintig, tien of zelfs vijf jaar geleden. Dit vraagt om ander (taal)onderwijs! Dit talige arrangement laat op speelse wijze zien hoe je ict kunt toevoegen aan je huidige taalonderwijs. De onderdelen spelling, stellen, woordenschat, en spreken en luisteren kunnen aan bod komen.

VoorBEELDig naar buiten (@Goffert)

Met de nieuwste ontwikkelingen in de techniek hoeft leren niet perse meer in het klaslokaal plaats te vinden, maar kan het ook daarbuiten. De directe omgeving van de school en van de leerlingen wordt gebruikt voor het leren.

Interactieve leerwandeling maken

Waan je buiten de schoolmuren en creëer een interactieve leerwandeling met GPS. Met behulp van Google Maps en de tool Action Bound maken we een GPS route vol uitdagingen, geluidsfragmenten en QR-codes met vragen en opdrachten.