Coachingsvaardigheden in virtual reality (VR)

Wat was de vraag van de Academie Educatie van de HAN?

De HAN heeft als doel om het onderwijs flexibel in te richten en daarbij zijn de digi- en datavaardige student en medewerker onmisbaar. Daarnaast ligt de nadruk op de rol van de docent, namelijk de docent als coach. Vandaar dat binnen de opleidingen van de Academie Educatie het voeren van coachingsgesprekken nu een prominente plek krijgt. Dit betekent dat de academie de leerlijn coaching meer als centraal onderdeel wil verankeren in het curriculum van de pabo en de tweedegraadslerarenopleidingen (tglo). Een element van de leerlijn coaching is dat aankomende docenten 1-op-1-coachingsgesprekken met een leerling voeren. 

Zorgopleidingen werken met een virtuele cliënt om gesprekken te kunnen oefenen in Virtual Reality (VR). Docenten merken dat studenten hierdoor gemotiveerder zijn om de gesprekken te oefenen, ze meer hebben aan de feedback die ze vanuit deze applicatie ontvangen, ze gemotiveerd zijn om te oefenen om de maximale score te behalen en ze zich beter toegerust voelen om dergelijke gesprekken in de praktijk te voeren. Daarom is het designteam van de Academie Educatie aan de slag gegaan met het ontwerpen van een duurzaam en implementeerbaar leerarrangement waarmee studenten met behulp van VR coachingsvaardigheden tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen oefenen. 

Wat heeft het designteam gedaan?

De leden van het designteam hebben concrete wensen en ontwerpeisen geformuleerd voor het prototype. Tijdens de ontwerpfase is er veel aandacht gegaan naar de VR-tool, met vragen als ‘Welke coachingsvaardigheden kunnen we kwijt in de app?’, ‘Hoe moet de applicatie eruit zien?’, ‘Wat moet er gezegd (kunnen) worden?’ en ‘Wat zijn de technische vereisten?’.

Op basis van de ontwerpeisen ontwikkelde The Simulation Crew een prototype. Vervolgens heeft het designteam diverse sessies georganiseerd om het prototype te testen, onder andere op de academiedag van de AE, het InScience Filmfestival en om workshops. De opgehaalde feedback op het prototype zijn gebruikt om de VR-applicatie aan te scherpen. In een laatste testfase is Dana op drie momenten uitgeprobeerd door studenten Aardrijkskunde, Economie en door Leerlabstudenten en is feedback opgehaald bij deze studenten middels diepte-interviews. Ook deze feedback is meegenomen in het bijwerken van de VR-applicatie.

Wat heeft het designteam opgeleverd?

Het designteam heeft een VR-tool (‘Dana’) ontworpen waarmee studenten van de lerarenopleidingen hun coachings- en gespreksvaardigheden met een virtuele leerling kunnen oefenen en vervolgens reflecteren op hun eigen handelen. In een implementatieteam wordt verkend hoe de implementatie in het curriculum van de lerarenopleidingen van de Academie Educatie plaats kan vinden.

Eerder verscheen over dit designteam een artikel op onze website. In dit artikel is Neeltje van Camp, docent Drama bij de tglo en betrokken bij dit designteam, aan het woord. Nieuwsgierig naar dit artikel? Je vindt het hier

Dit iXperiumdesignteam maakte deel uit van het project HAN Open Digital Horizons.