De FIRST® LEGO® League is een roboticawedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd voor leerlingen uit het po en vo. Landelijk doen ieder jaar zo’n 800 teams mee, verdeeld over 28 regiofinales. De winnaar van de regiofinale krijgt een plek in de landelijke finale, die dit jaar plaatsvindt op 18 maart in Delft.
De finale is gericht op de Challenge-divisie van de FIRST® LEGO® League, gericht op kinderen van 10 tot en met 15 jaar. Het doel van de challenge is dat leerlingen samen aan de slag gaan om een creatieve en innovatie oplossing te bedenken voor een actueel vraagstuk. Het thema SUPERPOWERED van dit jaar ging gepaard met de uitdaging om innovaties te bedenken voor een betere energietoekomst. Naast het onderzoeken, leren programmeren en bouwen van een eigen robot, is het presenteren van het ontwerp ook onderdeel van de challenge. Dat gebeurde voor de deelnemers in de regio Arnhem/Nijmegen afgelopen zaterdag in de regiofinale.
Challenge bij De Buut
Ook basisschool De Buut was dit jaar van de partij. En niet voor het eerst, zo vertelt bovenbouwdocent Simon Duijnstée. “Ongeveer vier jaar geleden kwam ik de FIRST® LEGO® League voor het eerst tegen. Het leek me super gaaf om mee te doen. Na overleg met de directie kreeg ik toestemming om onze school in te schrijven. Sindsdien doen we mee. Als je eenmaal meedoet, wil je niet meer stoppen.”
Binnen De Buut organiseert Simon elk jaar de deelname aan de Challenge-divisie van de roboticawedstrijd. Samen met acht leerlingen uit groep 8 is hij de afgelopen maanden bezig geweest om een oplossing voor de uitdaging bij het thema ‘SUPERPOWERED’ te bedenken. Als docent neemt hij hierbij vooral een coachende rol aan. “Het is de bedoeling dat kinderen het project zo veel mogelijk zelfstandig draaien. Het moet namelijk hun project zijn. Ik stimuleer ze om zo veel mogelijk zelf op te zoeken en ik begeleid ze waar nodig. Ik ben vooral de vraagbaak.” Naast de acht leerlingen die het team voor de regiofinale vormden, heeft Simon ook andere leerlingen betrokken in het beginstadium van de challenge. Op die manier kunnen ook de leerlingen die niet meedoen een beetje proeven.
De deelname van De Buut aan de FIRST® LEGO® League sluit aan bij het onderwijs, waarin al veel wordt gewerkt met ict. “We doen veel meer met programmeren,” vertelt Simon. “Zo hebben we een Lego-leerlijn van groep 1 tot en met groep 8. In de middenbouw beginnen leerlingen met de basis van programmeren en dit wordt langzaam verder uitgewerkt tot in groep 8. Op die manier willen we alle kinderen de basisprogrammeertaal meegeven. Daarnaast werken we met andere ict-tools, zoals micro:bits en een robotarm.” Simon maakte bovendien eerder al een leerarrangement in het kader van het NRO Onderzoeksproject Maak-onderwijs (met ict) binnen W&T.
Volgend jaar weer
De deelname van De Buut aan de FIRST® LEGO® League dit jaar was een groot succes, aldus Simon. “Het mooiste is om te zien hoe alles op die dag samenkomt. Leerlingen hebben zich maandenlang ergens voor voorbereid, maar weten niet zo goed waarvoor. In de finale weten ze het in een keer: ‘hier doen we het voor en zo gaan we het doen’. Dat leermoment is onbetaalbaar. De puntjes worden op de i gezet en ze werken goed samen. En bovenal: ze hebben veel plezier. Dat is super om te zien.”
Of De Buut volgend jaar weer deelneemt? Als het aan Simon ligt wel. “Het is écht de moeite waard. Het leeft enorm. De kinderen gaan er helemaal in op als hun robot precies doet wat ‘ie moet doen. Iedereen zit daar met hetzelfde doel en dat maakt het heel sterk. Je bent met iets bezig wat op de hele wereld plaatsvindt. Dat is gewoon echt kicken!”
Wil je meer lezen over de FIRST LEGO League? Bekijk dan de website.