Door middel van een online vragenlijst geven docenten aan in hoeverre ze gebruik maken van verschillende ict-toepassingen, en in hoeverre zij beschikken over de bijbehorende competenties. Hierbij worden ook vragen gesteld over de mate waarin docenten zich professionaliseren op het gebied van didactisch gebruik van ict en of ze bekend zijn met het iXperium.
Meedoen met de landelijke afname in het mbo
In 2025 voert het iXperium Centre of Expertise Leren met ict, samen met het ministerie OCW, MBO Raad, MBO Digitaal en het programma Digitaal Bekwaam, een landelijke afname uit van de monitor Leren en lesgeven met ict in het mbo. Alle mbo-instellingen kunnen hier kosteloos aan deelnemen. Aanmelden kan via onderstaande button.
Meer informatie over de landelijke afname van de monitor Leren en lesgeven met ict in het mbo vind je op deze pagina.
Monitor Leren en lesgeven met ict
De monitor Leren en lesgeven met ict is gebaseerd op de competenties Leren en lesgeven met ict en onderzoekt periodiek de ontwikkeling van ict-competenties van docenten. Uit onderzoek weten we dat er verschillende competenties nodig zijn om les te geven met ict. We onderscheiden hierbij de eigen ict-geletterdheid, de vaardigheid om les te geven met ict, de visie op het onderwijs en de competentie om te kunnen leren en innoveren met ict. Onderstaande figuur illustreert dit.
Wat levert deelname op?
De uitkomsten van de monitor geven een beeld van de competenties die ertoe doen als het gaat om de inzet van ict in het onderwijs. De monitor geeft betrokken besturen en onderwijsorganisaties inzicht in hun uitgangspositie en biedt concrete aanbevelingen voor professionalisering. Bij herhaalde afname biedt de monitor bovendien zicht op de opbrengsten van de professionalisering. De monitor is geoptimaliseerd om in elke onderwijssector en doelgroep af te nemen. Besturen, instellingen en scholen kunnen de monitoruitkomsten ook gebruiken voor een benchmark met andere onderwijsinstellingen.
Onderwijsinstellingen die meedoen met de monitor ontvangen een rapport, toelichting op dat rapport en toegang tot een online portal. De resultaten geven een basis voor een professionaliseringsplan en ook inzicht in voorlopers en good practices binnen de eigen organisatie.
Voor wie?
De monitor is geoptimaliseerd om in elke onderwijssector en doelgroep af te nemen. Besturen, instellingen en scholen kunnen de monitoruitkomsten gebruiken voor een benchmark met andere onderwijsinstellingen in dezelfde sector.
Proces
Vanaf de aanmelding voor de monitor worden die fases doorlopen. Deze worden hieronder beschreven. De doorlooptijd van de monitor is doorgaans tussen de 6 tot 7 maanden.
Eerdere afnames
De monitor Leren en lesgeven met ict wordt landelijk periodiek afgenomen binnen het mbo. Ook hebben diverse organisaties in het po, vo en hbo deelgenomen aan de monitor. Op deze pagina kun je alle monitorrapporten bekijken.
Contact
Meer weten over de monitor? Neem dan contact op met Bas Kurver: per mail via bas.kurver@han.nl of telefonisch via 06 21604481.