Foto en film op school

Wil jij ook ict-rijke activiteiten organiseren in jouw eigen groep op het gebied van foto en film? Hieronder staan volledig uitgewerkte lesideeën die je kunt gebruiken. Heb je materialen of advies nodig? Dan kun je dit aanvragen via arnhem@ixperium.nl.

Stopmotion

Stopmotion is een filmpje dat je maakt door veel foto’s met kleine veranderingen in één scène achter elkaar te zetten. Door de foto’s snel achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof de voorwerpen of personen bewegen. Er zijn diverse apps voor iPad en Android tablets. Daarnaast is het ook mogelijk om StopMotion via een laptop of Chromebook te maken, mits er een camera op het apparaat zit.

Green Screen

Met een ‘green screen’ (groen scherm) in je klaslokaal opent zich een nieuwe wereld vol mogelijkheden. Een green screen maakt het mogelijk een film of foto te maken met een fictieve achtergrond. Je kunt elke afbeelding of video als achtergrond gebruiken.

Een filmpje maken

Maak samen met jouw klas een korte film. In deze les staat stap voor stap uitgelegd wat er bij het maken van een film komt kijken. Alle onderwerpen vanuit het filmproces komen aanbod zoals: het verhaal van een film, hoe werkt het voor en achter de camera, wat is de invloed van muziek op de film en hoe monteer je de film. Als afsluiting wordt de film en het filmproces met de leerlingen besproken.

Een trailer maken met iMovie

Met de app Imovie kun je verschillende dingen maken, zoals een boek- of filmtrailer of een filmpje van je vakantiefoto’s. Het programma werkt met vaste formats voor trailers, waardoor de app makkelijk is in gebruik en de leerlingen snel aan de slag kunnen.


Ben je enthousiast geworden en wil je op school aan de slag gaan met ‘Foto en film’? Je kunt onze materialen lenen om in de klas te gebruiken. Wil je dit samen met een mediamentor/inhoudsexpert afstemmen, stuur dan een mail naar arnhem@ixperium.nl. Wil je liever met je groep een bezoek brengen aan het iXperium, bekijk de mogelijkheden bij ‘Foto en film in het iXperium’.