Bee-Bot
De Bee-Bot is een kindvriendelijke robot in de vorm van een bijtje. Kinderen kunnen de robot d.m.v. knoppen op de rug programmeren om zo een route te rijden. Veelal wordt de Bee-Bot gebruikt op een mat met daarop plaatjes, cijfers of letters. Deze afbeeldingen zijn te vinden op internet of worden door de leraar gemaakt. Hoe waardevol wordt het als kinderen zelf hun mat of route maken. Uiteraard zijn er nog vele andere mogelijkheden om met de Bee-Bot het programmeren te koppelen aan reken- en taaldoelen en ruimtelijke oriëntatie.
- Bee-Bot lesbrief
- Lesmateriaal Bee-Bot Wikiwijs
- Meer lesideeën voor de Bee-Bot
LEGO WeDo 2.0
LEGO WeDo 2.0 is een toegankelijke bouwset waar kinderen interactieve robots mee kunnen maken. Dit alles door de combinatie van LEGO stenen en de programmeer mogelijkheden van digitale technologie. De robots die gemaakt zijn, kunnen gekoppeld worden aan een maatschappelijk thema of een ander project.
- LEGO WeDo 2.0 werkboek en antwoorden
- Docentenhandleiding LEGO WeDo 2.0
- Verdieping en nog meer lessen
LEGO Spike Prime
Doordat de LEGO Spike Prime set toegankelijk is gemaakt met goede tutorials, kunnen leerlingen makkelijk zelf bouwen en programmeren. Zoek een uitdaging, ontwerp een model, bouw een prototype en test deze net zolang tot je de oplossing gevonden hebt. Dankzij de vele aansluitingspunten op de hub (zoals de motoren en de sensoren), kunnen leerlingen veel verschillende robots bouwen. Download eerst de applicatie, hier staat stap voor stap uitgelegd wat de leerlingen moeten doen (soort lesbrief).
- Download de applicatie op tablet of PC
- Kies een les en lees het lesplan door (bovenbouw)
- Docentenhandleiding
LEGO Mindstorms
Met LEGO Mindstorms EV3 is het mogelijk om gave robots en machines te maken. Je programmeert deze robots en machines en geeft ze instructies mee. Als het goed is, doet de robot dan precies wat jij wilt. Als dat niet zo is, verander je de instructies en test je de robot opnieuw totdat het goed werkt.
Lego Challenge – groep 7&8
Je kunt jouw groep ook opgeven om mee te doen aan de Lego Challenge! Tijdens deze challenge ga je met je groep opdrachten en missies met LEGO Mindstorms uitvoeren. De LEGO Challenge is één van de vele manieren waarmee wij de scholen inspireren en ondersteunen rondom de onderwerpen programmeren, rekenen, samenwerken en ruimtelijke oriëntatie. In de challenge worden twee of meer scholen door ons gekoppeld en gefaciliteerd bij de algemene organisatie.
- Lesbrief LEGO Challenge
- Trello bord met alle informatie
Drone Challenge – groep 7&8
Heb je al eens gevlogen met een drone? Zou je met jouw groep willen kijken welke trucjes je met een drone kunt doen? Geef je dan op om mee te doen aan de Drone Challenge! De Drone Challenge vindt plaats op school. Samen met je groep maak je een obstakel waar de drone overheen, onderdoor of doorheen moet vliegen. De kinderen leren programmeren, rekenen, samenwerken en alles over ruimtelijke oriëntatie.
- Informatie leerkrachten ‘Drone Challenge’
- Les Digidoener: ‘Wat vliegt daar’
- Handleiding les Digidoener: ‘Wat vliegt daar’
- Lesbrief Digidoener ‘Wat vliegt daar’
Ben je enthousiast geworden en wil je zelf aan de slag gaan met robotica? Je kunt onze materialen lenen om in de klas te gebruiken. Wil je dit samen met een mediamentor/inhoudsexpert afstemmen, stuur dan een mail naar arnhem@ixperium.nl. Wil je liever met je groep een bezoek brengen aan het iXperium, bekijk de mogelijkheden bij ‘Robotica in het iXperium’.